Pateicoties SIA “Mikrotīkls” ziedojumam, atbalstu saņem vēl četri Latvijas Universitātes dabaszinātņu projekti un seši ambiciozie Universitātes pētnieki.

“Liels paldies uzņēmumam “Mikrotīkls” un tā līdzīpašniekam Arnim Riekstiņam par Latvijas jaunlaiku vēsturē vienu no vislielākajiem ieguldījumiem Latvijas Universitātes Fondā! Es ļoti ticu, ka šis ieguldījums - projektos, kas ir uzvarējuši konkursā diezgan sīvā konkurencē - nesīs augļus, jo visi šie pētījumi ir vērsti uz reālu rezultātu sasniegšanu,” iespaidīgā ziedojuma nozīmi uzsver LU rektors profesors Indriķis Muižnieks. “Tādā veidā radīsies iespējas attīstīt gan jaunas tehnoloģijas, gan produktus. Un tad vairs nevis kādam citam mecenātam lūgsim ziedojumus, bet paši varēsim ziedot Universitātes attīstībai.” LU Fonda izpilddirektore Laila Kundziņa-Zvejniece norāda, ka “ziedojuma mērķis ir jaunu vērtību radīšana. Lietišķie pētījumi un starpdisciplināri projekti, ko īstenos LU, pateicoties mecenāta atbalstam, ļaus studentiem un pētniekiem izmantot citu Universitātes fakultāšu tehniku un iespējas, rosinot LU studentus savu studiju darbu izstrādē pievērsties atbalstīto projektu tēmām.” Kopā LU struktūrvienības un pētnieki bija pieteikuši finansējuma saņemšanai 45 dabaszinātņu projektus. Zemāk īsi pastāstīts par projektiem un pētījumiem, kuri ir saņēmuši mecenāta atbalstu.

Grib atsākt minerālu krāsas ražošanu Latvijā

“Pilnīgi visas pozīcijas ir atbalstītas?” neticīgā balsī jautā LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes doktorants Aigars Kokins. Viņa pētījums „Okers dabā un tā izmantošana akmens laikmeta kultūrās” ieguva 20 600 EUR finansējumu, un pētnieks jau sācis darbu pie Latvijā aizmirstā dabas resursa – okera – izpētes, lai rezultātā atsāktu minerālu krāsas ražošanu Latvijā. “Šīs augstvērtīgās krāsas līdz pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem ražoja Staicelē (Ziemeļvidzemē), bet līdz ar sintētisko krāsu ienākšanu tirgū ražošana apsīka,” stāsta pētnieks. Viņš ir pārliecināts, ka dabīga un augstvērtīga Latvijas pigmentu eļļas krāsa būs pieprasīta profesionālu mākslinieku un restauratoru darbā, spēcinot Latvijas tēlu pasaulē.

No kurienes esam nākuši?

Senākajiem iedzīvotājiem Latvijas teritorijā savā pētījumā pievērsīsies LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētniece, ģeoloģijas zinātņu doktore Līga Zariņa. Starpdisciplinārajā pētījumā, izmantojot pētījumu metodes un pieejas no dažādām zinātņu jomām, viņa analizēs aizvēstures akmens artefaktus un noteiks pazīmes, pēc kurām rekonstruēt sabiedrību, kas eksistēja tolaik. Pati Līga cer, ka pētījums būs piemērs studentiem un citiem pētniekiem, kas veicinās LU fakultāšu sadarbību. Pētījumam un pētījuma rezultātu manuskripta izdošanai 2017. gadā kopumā piešķirti 12 300 EUR.

LU gaidāmi vismaz četri zinātniskie atklājumi fizikā

Kopumā 108 000 EUR trīs gadu garumā saņems četri spēcīgi LU Cietvielu fizikas institūta pētnieki – LU Fizikas un matemātikas fakultātes doktoranti Andrejs Česnokovs, Guna Krieķe, Meldra Ķemere un Jūlija Perveņecka. Praktiskās ievirzes pētījumos plāno analizēt un izstrādāt inovatīvus materiālus un tehnoloģijas, ko nākotnē pielietot medicīnā, enerģētikā un vides aizsardzībā. Ar mecenāta atbalstu 53 025 EUR apmērā attīstīs studiju un darba infrastruktūru LU Fizikas un matemātikas fakultātes Fizikas nodaļā – modernizēs fizikas Praktikumu Zelļu ielā un aprīkos nodaļu ar modernām ierīcēm un tehnoloģijām.

Starptautiskā platforma agrīnai sepses diagnostikai

LU Medicīnas fakultāte ar mecenāta atbalstu veidos starptautiskā mērogā unikālu multidisciplināru pētniecisko platformu agrīnas sepses diagnostikas izstrādei, tajā integrējot LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas pētnieku grupu un Baltijā vadošās specializētās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Sepses klīnikas speciālistus, radot iespēju ievērojami ātrāk atklāt un ārstēt šo plaši izplatīto un bīstamo saslimšanu. Vienlaikus jau šogad LU MF taps izveidota moderna mācību klase lekcijām, praktiskajām nodarbībām un pētniecībai, ko aprīkos ar mūsdienīgu radioloģijas izmeklējumu apstrādes sistēmu Barco. Kopējais LU MF projektiem piešķirtais finansējums: 165 174 EUR.

Ieguldījums studentu inovācijām IT jomā

LU Datorikas fakultātē ar finansējuma palīdzību izveidos pasaulē unikālas virtuālās IT laboratorijas, kurās studenti un pētnieki varēs darboties no jebkuras vietas pasaulē. Tāpat finansējums ļaus jau 2016. rudenī atklāt fakultātē Baltijā plašāko atvērto IT radošo darbnīcu, kurā, izmantojot modernās iekārtas un programmatūru, studenti un pētnieki izstrādās inovatīvo IT produktu prototipus, izstrādās kvalifikācijas un zinātniskos darbus, piedalīsies apmācībās un veiks starpdisciplināros pētījumus. Abiem projektiem kopā piešķirti 66 600 EUR. 2015. gada nogalē Latvijas Universitāte saņēma 500 tūkst. EUR ziedojumu no Latvijas datortīklu aprīkojuma ražotāja SIA „Mikrotīkls”. Šā gada janvāra beigās mecenāta finansējumu saņēmuši trīs LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra projekti. Kopā dabaszinātņu projektiem LU Fonds piešķīra 463 755 EUR. Raksts pārpublicēts no www.fonds.lv

Dalīties