17. novembrī pulksten 10:05 LR1 studijā sarunā par EUROfusion konsorciju un LU CFI realizēto projektu viesosies LU Cietvielu fizikas institūta direktors Dr. habil.phys. Andris Šternbergs un LU CFI EXAFS spektroskopijas laboratorijas vadītājs Dr. habil. Phys. Juris Purāns kā arī vadošais pētnieks Dr. phys. Andris Anspoks.

Zinātnieki no Cietvielu fizikas institūta piedalās starptautiskā projektā, kura mērķis ir pierādīt kodolsintēzes kā enerģijas avota pielietojamību, kā arī izstrādāt risinājumus nākamo paaudžu kodolsintēzes reaktoriem, kas tiks pielietoti elektroenerģijas ražošanai. Latvijas zinātniekiem uzticēts pētīt radiācijas un termiski izturīgu tēraudu lomu reaktora izveidē. Kāpēc par ideālo nākotnes enerģijas ieguves veidu uzskata kodolsintēzi un kas zinātniekiem jāpaveic, lai pētījumus varētu īstenot dzīvē? RaidījumāZināmais nezināmajā diskutē Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktorsAndris Šternbergs, fizikas doktors, projekta zinātniskais vadītājs Juris Purāns un fizikas doktors Andris Anspoks. Pētnieki uzskata, ka starptautiskajā kodolsintēzes pētījumu projektā Latvijas zinātniekiem ir izdevies iegūt vienu no izaicinājumprojektiem - par materiālu, ko lietot kodolreaktora "trauka" izbūvei. Zinātnieki pēta tēraudu, lai saprastu, kā tajā veidojas nanodaļiņas, lai materiāls būtu izturīgs augstās temperatūras un radiācijā. Plašāk par raidījumu skatīt šeit.
Saite uz tiešraidi - lr1.lsm.lv/lv/lr1/raidijumi/zinamais-nezinamaja/ Papildus informācija: www.euro-fusion.org www.cfi.lu.lv/zinas/t/30701/ www.diena.lv/diena-tv/dzive/lu-petnieki-piedalas-nozimiga-projekta-nakotnes-energijas-izstradei-14117411

Dalīties