Šodien, 21. oktobrī, atzīmējam Fotonikas dienu, kas izceļ gaismas nozīmi mūsdienu tehnoloģiju attīstībā.

Fotonika ir zinātne par gaismu un tās pamatvienībām fotoniem, kas pēta gaismas ģenerēšanu, pārvietošanos, uztveršanu un apstrādi. Tā ir viena no nozīmīgākajām pētniecības jomām, kas ietekmē mūsu ikdienu, no sakaru tehnoloģijām līdz pat medicīniskām inovācijām.

1983. gada 21. oktobrī tika oficiāli pieņemta gaismas ātruma skaitliskā vērtība – 299 792,458 km/s, tādējādi izceļot šo datumu kā zinātnes pavērsiena punktu, kas iezīmē strauju inovāciju attīstību, kas turpina pilnveidoties līdz pat mūsdienām.


Bet kādēļ fotonika ir tik svarīga? Vai tu zināji, ka...

  • Fotonikas tehnoloģijas tiek izmantotas telekomunikācijās, piemēram, optiskajos kabeļos, kas ļauj veikt ātrus datu pārraides savienojumus.
  • Fotonikai ir būtiska loma medicīnā, piemēram, lāzerķirurģijā, redzes korekcijā un inovatīvajās veselības uzraudzības sistēmās.
  • Viedtālruņu kameras un displeji spēj nodrošināt augstu attēlu kvalitāti un izšķirtspēju, pateicoties zinātniskajiem atklājumiem fotonikas jomā.
  • Fotonikas tehnoloģijas – infrasarkano reflektogrāfiju, rentgenstarus, ultravioleto fluorescenci, rentgenstaru fluorescenci izmanto, lai identificētu mākslas viltojumus, atklātu slēptas struktūras vai iepriekš veiktus uzlabojumus.
  • Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā fotonika ir viens no galvenajiem pētniecības virzieniem, tiek pētīti jauni organiskie materiāli gaismas izstarotājiem (emiteriem), lāzeriem un OLED, viļņvadi un infrasarkanā starojuma sensori, caurspīdīgi oksifluorīdu nanokompozītu materiāli optiskām vajadzībām, materiāli fotonikas ierīcēm informācijas un sakaru tehnoloģijās, uz oksīdiem balstītas optoelektronikas ierīces (piemēram, Ga2O3 un grafēns). LU CFI notiek arī scintilatoru materiālu radiācijas bojājumu pētījumi augstas enerģijas fizikas un medicīnas lietojumiem.

Fotonikas diena atgādina mums par gaismas nozīmīgo lomu mūsdienu tehnoloģijās, kas padara mūsu dzīvi ērtāku, drošāku un patīkamāku.

Dalīties