Iepazīstoties ar Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Latvijas pusvadītāju nozares dalībniekiem izstrādāto informatīvo ziņojumu “Par Latvijas iespējām pusvadītāju tehnoloģiju attīstības jomā”, Ministru kabinets ir lēmis, ka Latvija piedalīsies “Apvārsnis Eiropa” konkursā Nacionālā mikroshēmu kompetences centra dibināšanai. Sekmīga rezultāta gadījumā Eiropas Savienības kopuzņēmuma “Mikroshēmas” nacionālā mikroshēmu kompetences centra izveidei un darbībai Latvijā četru gadu periodā ik gadu tiks novirzīts 744,7 tūkstošu eiro valsts līdzfinansējums, sākot no 2025. gada.

Eiropas Savienībā tiks veidoti vairāki Nacionālie mikroshēmu kompetences centri ar mērķi būt par vienas pieturas piekļuves punktu tehniskām zināšanām, prasmēm un eksperimentiem mikroshēmu jomā, kā arī kopuzņēmuma “Mikroshēmas” izveidotajām infrastruktūrām: mikroshēmu virtuālajai projektēšanas platformai un pilotlīnijām. Kompetences centri sniegs pakalpojumus pusvadītāju nozares dalībniekiem, īpaši jaunuzņēmumiem un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, iekļausies Eiropas pusvadītāju kompetences centra tīklā un veidos sadarbību ar citu valstu kompetences centriem un ekosistēmām.

Latvijā pastāv attīstīta zinātniskā bāze gan nišas tehnoloģiju jomā, gan mikroelektronikā kopumā, radot iespēju attīstīt konkurētspējīgas tehnoloģijas globālam pieprasījumam. Latvijā pusvadītāju nozares tehnoloģiskās iespējas pēta un attīsta RTU, Latvijas Universitāte (LU), LU Cietvielu fizikas institūts un Elektronikas un datorzinātņu institūts. Šīs organizācijas veic augstas kvalitātes pētniecību, attīstot fundamentālās un lietišķās zināšanas pusvadītāju tehnoloģijās, kā arī nodrošina izglītības programmas.

Vairāk informācijas

Dalīties