Godinot Latvijas zinātnieku ieguldījumu kodolenerģijas izpētē un atzīmējot Latvijas Universitātes (LU) 105. jubileju, 26. septembrī LU Akadēmiskajā centrā notika lektorijs “Pieradināt nākotnes enerģiju” un Latvijas Bankas emitētās Enerģijas monētas prezentācija.

Pasākumu ar uzrunu atklāja LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs. Turpinājumā klātesošajiem bija iespēja ieklausīties Eiropā lielākā eksperimentālā kodolenerģijas projekta ITER pētnieka Bertrāna Roka (Bertrand Roques) lekcijā. Roks sniedza ieskatu kodolsintēzes tehnoloģiju tagadnē nākotnē un tās potenciālā cilvēces enerģētisko problēmu risināšanā. Pēc tam sekoja Latvijas Bankas (LB) valdes locekles Zitas Zariņas uzruna un jaunās kolekcijas monētas – Enerģijas monētas –, kas veltīta zinātnes nozīmībai, prezentācija.  Monēta simbolizē kodolsintēzes procesu, izceļot tās potenciālu kā neizsmeļamu un videi draudzīgu enerģijas avotu. Monētas dizainu veidojis pasaulē atzītais latviešu mākslinieks Germans Ermičs, sadarbojoties ar zinātniekiem, lai vizuāli attēlotu fundamentālus fizikas principus.

LU tenūrprofesors un kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs ar klātesošajiem aizvadīja aizraujošu diskusiju par Latvijas kodolsintēzes nākotni un zinātnes un mākslas sinerģiju. Eksperti apsprieda zinātnes izaicinājumus un iespējas šajā jomā, uzsverot Latvijas pētnieku nozīmīgo lomu tādos starptautiskajos projektos kā ITER un Eurofusion un apliecinot Latvijas ieguldījumu globālajos pētniecības procesos. Diskusijā piedalījās arī LU CFI direktora vietnieks zinātnes jomā Andris Šternbergs.

Pasākums noslēdzās ar atziņu, ka Latvijas zinātnieki un mākslinieki, apvienojot savus spēkus, spēj dot nozīmīgu ieguldījumu globālo izaicinājumu risināšanā.

Vairāk informācijas

Dalīties