3. oktobra LTV1 Rīta Panorāmas sižets vēsta par Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētnieci Līgu Ignatāni, kurai šogad ir piešķirta Baltijas valstu stipendija sievietēm zinātnē. Līgas ikdienas darbs saistīts ar lietām, kas ir daudz, daudz mazākas par mata diametru, mēģinot tās ievietot tieši tajās vietās, kur tas ir nepieciešams.

Līga Ignatāne, studējot optometriju, paralēli strādāja Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā un maģistrantūrā izvēlējās pievērsties fizikai. Šobrīd viņa institūtā nodarbojas ar nanostruktūru izgatavošanu ar fokusēto jonu staru. Tas nepieciešams, piemēram, lai varētu identificēt dažādas baktērijas vai vielas. Līgas pētījumi tālāk noved pie tā, ka var izstrādāt dažādus sensorus, kas, piemēram, detektē vīrusus vai pasaka priekšā, ka pārtikas produkti ir sākuši bojāties.

Kolēģi velta ļoti atzinīgus vārdus Līgai un viņas pētījumiem. LU CFI Mikroskopijas laboratorijas zinātniskā asistente Annamarija Trausa atzina: "Līga ir ļoti ambicioza, ļoti gaiša, mērķtiecīga. Viņai ir unikāla īpašība, ka viņa spēj vienlīdz labi strādāt gan individuāli, gan arī komandā. Viņa ir tiešām jauks cilvēks, ar kuru ir patīkami atrasties vienā ēkā, vienā telpā, sadarboties un strādāt kopā." Savukārt pētnieks Kārlis Kundziņš piebilda: "Ar labiem instrumentiem un labu infrastruktūru viņai ir lielas izredzes uztaisīt kaut ko riktīgi cerīgu."

Līga pati atzīst, ka zinātnē viņai visvairāk patīk radošums un ka nav limitu, ko tu drīksti un ko tu nedrīksti darīt.

LSM raksts un LTV1 Rīta Panorāmas sižets

Dalīties