2024. gada rudenī Ekonomikas ministrija sāks Latvijā pirmās ilgtermiņa valsts pētījumu programmas “Inovāciju fonds – ilgtermiņa pētījumu programma” īstenošanu. 12. augustā Latvijas Zinātnes padome izsludināja projektu pieteikumu atklāto konkursu. Pirmajam programmas posmam no 2024. līdz 2026. gadam pieejami 22 miljoni eiro.

Programmā paredzēts atbalstīt agrīnas stadijas pielietojamās zinātnes un komerciālas ievirzes pētījumus divās Latvijai perspektīvās attīstības jomās:

  • biomedicīnā, medicīnas tehnoloģijās, farmācijā;
  • fotonikā, viedajos materiālos, elektronikā, elektrotehnikā, tehnoloģijās un inženiersistēmās.

Fotonikas un viedo materiālu, tehnoloģiju un inženiersistēmu jomā galvenie uzdevumi ir optikas, fotonikas, mikroelektronikas, mikrofluīdikas ierīču, viedo materiālu, datu pārraides un sakaru tehnoloģiju, sensoru un inženiersistēmu, robotikas un nākotnes lietu interneta risinājumu attīstīšana.

LU CFI ir viena no Latvijas vadošajām zinātniskajām institūcijām fotonikas, viedo materiālu, saistīto tehnoloģiju un inženiersistēmu nozarēs, kuras darbība balstās uz zinātniskiem atklājumiem un pētniecības komercializāciju Latvijā.

Programmā plānots izveidot šo divu jomu pētniecības organizāciju izveidotu platformu, kas cieši sadarbosies ar attiecīgo jomu pārstāvošo Latvijas industriju, lai veidotu valsts un industrijas koppasūtījumu pētniecības darbam un kopā ar ārvalstu ekspertiem atlasītu perspektīvos pētniecības projektus, vienlaikus pielietojot elastību projektu uzraudzībā.

Ekonomikas ministrijas izveidoto ilgtermiņa valsts pētījumu programmu vairākos posmos plānots īstenot sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi. Pirmajam posmam no 2024. līdz 2026. gadam Ekonomikas ministrijai pieejami 22 miljoni eiro. Nākamajiem trim posmiem ir iespējams palielināt finansējumu par astoņiem miljoniem eiro ik gadu – kopā par 24 miljoniem eiro katrā trīsgades posmā.

Programmas minimālie rezultāti, kas sasniedzami līdz 2032. gadam:

  • izveidota viena pētniecības platforma;
  • izstrādātas vismaz 45 tehnoloģijas un prototipi, tai skaitā vismaz 30 tehnoloģijas, kas atbilst 5. un 6. tehnoloģiju gatavības līmenim;
  • vismaz piecas jaunas komercializācijā nodotas tehnoloģijas, tai skaitā prototipi.

Vairāk informācijas

Dalīties