2024. gada 4. oktobrī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā (LU CFI) viesojās fizikas profesoru grupa no Taivānas National Sun Yat-Sen universitātes (NSYSU, National Sun Yat-sen University, Taiwan) Fotonikas nodaļas. Grupas sastāvā bija četri profesori: Prof. Mitch Ming Chi Chou, Prof. Chao Kuei Lee, Prof. Yuan-Yao Lin un Prof. Yi Jen Chiu. LU CFI ir izveidojusies veiksmīga zinātniskā sadarbība ar Taivānas National Sun Yat-Sen universitāti, kā rezultātā jau kopš 2020. gada 12. marta LU CFI telpās atrodas Taivānas un Baltijas valstu fizikas pētījumu centrs.

4. oktobra priekšpusdienā Taivānas profesori Prof. Mitch Ming Chi Chou, Prof. Chao Kuei Lee un Prof. Yuan-Yao Lin ieradās LU CFI. Vizītes sākumā profesors Chao Kuei Lee tikās ar Redzes uztveres laboratorijas vadošo pētnieku Vari Karitānu, lai apspriestu kopīgu projektu un apmeklētu Redzes uztveres laboratoriju. Savukārt profesori Mitch Ming Chi Chou un Yuan-Yao Lin viesojās Spektroskopijas laboratorijā un Plāno kārtiņu laboratorijā.

   

NSYSU profesori tikās ar LU CFI direktoru Andri Anspoku, kā arī LU CFI direktora vietnieku zinātnes jomā Andri Šternbergu, Spektroskopijas laboratorijas vadošo pētnieci Laimu Trinkleri, Redzes uztveres laboratorijas vadošo pētnieku Vari Karitānu, Plāno kārtiņu laboratorijas vadītāju un vadošo pētnieku Juri Purānu, Mikroskopijas laboratorijas vadītāju un vadošo pētnieku Krišjāni Šmitu. Tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi, kas saistīti ar Taivānas-Baltijas valstu pētniecības centru un Latvijas-Taivānas sadarbību zinātniski-pētniecības jomā. Tikšanās laikā delegācijai pievienojās arī Prof. Yi Jen Chiu. Tikšanās noslēdzās ar kopīgām pusdienām, kurās tika turpinātas sarunas par sadarbības turpināšanu un kopīgiem pētījumiem nākotnē.

5. oktobrī Taivānas zinātnieki devās ceļā uz Tartu, Igaunijā, lai piedalītos konferencē Functional Materials& Nanotechnologies (FMNT 2024), kura norisinās laika posmā no 6.-9. oktobrim un kalpo kā platforma pētniekiem, lai dalītos ar saviem jaunākajiem atklājumiem un atziņām par funkcionālajiem materiāliem, nanotehnoloģijām un inovāciju.  

Vairāk par National Sun Yat-sen University

Dalīties