Ir noslēgusies Fundamentālo un lietišķo projektu konkursa (FLPP) projektu iesniegumu izvērtēšana un pieņemts lēmums par finansējuma piešķiršanu 91 projektam, kuru īstenošana tiks uzsākta jau 2025. gada 1. janvārī. Kopumā projektu konkursā tika izvērtēti gandrīz 600 iesniegumi, no 30 zinātniskajām institūcijām.

Kopējais finansējums projektu īstenošanai ir 27,3 miljoni eiro, kas ir ievērojams atbalsts zinātniskajiem pētījumiem un apliecina ne tikai projektu kvalitāti, bet arī Latvijas pētnieku spēju radīt nozīmīgus ieguldījumus gan vietējā, gan starptautiskā līmenī.

Šajā projektu konkursā visvairāk projektus kā iesniedzējs īstenos Latvijas Universitāte, kas ar 26 apstiprinātiem projektiem ir visplašāk pārstāvētā zinātniskā institūcija. Tai seko Rīgas Tehniskā universitāte ar 15 projektiem un Rīgas Stradiņa universitāte ar 10 apstiprinātiem projektiem.

Projektus īstenos (kā iesniedzējs) arī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (7 projekti), Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts (5 projekti), Latvijas Organiskās sintēzes institūts un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts (katrs ar 4 projektiem), Baltijas Starptautiskais Ekonomikas Politikas studiju centrs, Latvijas Kultūras akadēmija un Dārzkopības institūts (katrs ar 3 projektiem), Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" īstenos katrs 2 projektus. Pa vienam projektam katrs šajā projektu konkursā īstenos Latvijas Mākslas akadēmija, Daugavpils Universitāte, Daugavpils Universitātes aģentūra "Latvijas Hidroekoloģijas institūts", Ventspils Augstskola un Vidzemes Augstskola. Savukārt Elektronikas un datorzinātņu institūts, Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Zinātniskais institūts un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" piedalīsies projektu īstenošanā kā sadarbības partneris.

Mūsu institūts īstenos šādus projektus:

  • Heteropāreju fotokatalizatori zaļajai ūdeņraža ražošanai, izmantojot blīvuma funkcionāļa teorijas atbalstītu ģeneratīvo mašīnmācīšanos,
  • Inovatīvas retzemju metālu oksihidrīdu plānās kārtiņas: jaunu pielietojumu atklāšana,
  • Materiālu dinamiskā pašagregācija agresīva starojuma ietekmē
  • Inovatīvai pieeja organisko stiklu veidojošu materiālu radīšanai perspektīvām pilnīgi optiskām ierīcēm,
  • Kvantitatīvs biosensors organu-uz-čipa sistēmās (Q-BIOS),
  • Universālu paplašinātās realitātes uz galvas nēsājamu displeju uzlabošana izmantojot trīsdimensiju elektrodu konfigurāciju, paaugstinot šķidro kristālu ekrāna reaģētspēju,
  • Skābekļa vakanču īpašības un ietekme uz segnetoelektrisko HfO2.

Informācija par pārējiem apstiprinātajiem projektiem

Dalīties