No 27. līdz 29. augustam Latvijā vizītē ieradās starptautiskās mikroelektronikas asociācijas «SEMI Europe» delegācija prezidenta Laith Altimime vadībā, lai iepazītos ar Latvijas zinātnieku un uzņēmumu veikumu mikročipu tehnoloģiju attīstībā un apspriestu ciešāku sadarbību, sekmējot Latvijas un visas Eiropas konkurētspēju globālajā pusvadītāju vērtību ķēdē.

L. Altimime viesojās RTU, tikās arī ekonomikas ministru Viktoru Valaini un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadību, Latvijas Universitātes (LU), Ventspils Universitātes, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) un Elektronikas un datorzinātnes institūta pārstāvjiem, kā arī apmeklēja vairākus uzņēmumus, tostarp «HansaMatrix», «Lightspace Technologies» un «Latvijas Mobilais Telefons» (LMT). Plānotas tikšanās arī ar uzņēmumu «RD ALFA Microelectronics», «Wiseberg Technology», «Bitlake Technologies», «Falcon Sapphire» un «OG Sens» pārstāvjiem.

Ekonomikas ministrija ir atzinusi, ka mikročipu nozarei Latvijā ir ievērojams attīstības potenciāls un sadarbībā ar nozari. Latvijas izcilība modernāko tehnoloģiju un inovāciju jomās ir viens no priekšnoteikumiem straujākai valsts ekonomiskajai attīstībai.

Lai attīstītu mikročipu jomu, 2022. gada izskaņā RTU, Ekonomikas ministrija, Latvijas Darba devēju konfederācija, LU, LMT, «Mikrotīkls», «Tet», VAS «Elektroniskie sakari» un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde parakstīja saprašanās memorandu. Pēc LIAA pasūtījuma RTU un LU CFI zinātnieki ir veikuši pētījumu par Latvijas iespējām un potenciālu iekļauties globālajā pusvadītāju vērtību ķēdē. Memoranda partneri vairo politikas veidotāju un sabiedrības izpratni par šo tautsaimniecībai svarīgo jomu, kā arī plāno paplašināt memoranda partneru loku, tostarp ar starptautiskiem uzņēmumiem un organizācijām. Iecerēts, ka memorandam varētu pievienoties arī «SEMI Europe», kļūstot par Latvijas uzņēmumu un zinātnieku balsi Eiropā.

Vairāk informācijas

Dalīties