4. septembrī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā (LU CFI) notika Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas (FTZN) izbraukuma sēde, kas sniedza iespēju pasākuma dalībniekiem tuvāk iepazīties ar mūsu institūtu.

Direktors Andris Anspoks klātesošos iepazīstināja ar LU CFI zinātnisko darbību un tā attīstības stratēģiju, bet par institūta inovācijām un tehnoloģiju pārnesi viesiem pavēstīja Attīstības daļas vadītājs Jānis Latvels.

  

Sēdes turpinājumā LZA FTZN locekļi tika iepazīstināti ar LU CFI virzīto LZA ārzemju locekļu kandidātiem. EXAFS Spektroskopijas laboratorijas vadītājs Aleksejs Kuzmins iepazīstināja klātesošos ar sava bijušā studenta, Dr.phys. Jāņa Timošenko kandidatūru, kurš studējis fiziku Latvijas Universitātē un turpat 2015. gadā ieguvis doktora grādu.  Pēcdoktorantūras pētniecība tika uzsākta Ješivas universitātē, bet pabeigta Stonija Bruka universitātē ASV Ņujorkas štatā. Šobrīd viņš ir grupas vadītājs Friča Hābera institūtā Vācijā un pasniedz lekcijas LU kā viesdocents kursa “Ievads statistiskajā fizikā” ietvaros. Jānis Timošenko ir ieguvis Rentgenspektroskopijas nozares augstāko apbalvojumu – Farela Laitla balvu jaunajiem zinātniekiem par izcilo ieguldījumu rentgenstaru absorbcijas spektru datu analīzes attīstībā, kuras pamatā ir apgrieztās Montekarlo un mašīnmācīšanās metodes.

  

LU CFI Zinātniskās padomes loceklis Dmitrijs Bočarovs iepazīstināja klātesošos ar Eirāzijas Nacionālās universitātes Fizikas un tehnisko zinātņu fakultātes profesores Almas Dautbekovas, Belgradas Universitātes Fotokonversijas izcilības centra vadītāja un Vinča Kodolzinātņu institūta valdes priekšsēdētāja vietnieka profesora Miroslava Dramičaņina un Teorētiskās fizikas katedras vadītāja Jana Dlugoša Universitātē Čenstohovā profesora Maikla Pjasecka kandidatūrām.

Tālāk sēdes darba kārtībā LZA akadēmiķis Andrejs Siliņš ziņoja par Ekonomikas ministrijas un LZA sadarbību inovāciju sistēmas pārvaldības modeļa izstrādē.  

Sēde noslēdzās ar vēl citu jautājumu apspriešanu, kā arī diskusijām par LZA korespondētājlocekļu kandidātiem nanotehnoloģijā un komisijas turpmākajām sanāksmēm.

 

Dalīties