No 27. līdz 29. augustam Latvijā vizītē ieradās starptautiskās mikroelektronikas asociācijas "SEMI Europe" delegācija prezidenta Laith Altimime vadībā, lai iepazītos ar Latvijas zinātnieku un uzņēmumu veikumu mikročipu tehnoloģiju attīstībā un apspriestu ciešāku sadarbību, sekmējot Latvijas un visas Eiropas konkurētspēju globālajā pusvadītāju vērtību ķēdē.

"SEMI" ir nozares asociācija, kas pārstāv vairāk nekā 3000 uzņēmumus visā pasaulē, kas attīsta elektronikas ražošanas tehnoloģijas. Tās dalībnieki nodarbojas ar inovācijām materiālos, dizainā, aprīkojumā, programmatūrā, ierīcēs un pakalpojumos, kas nodrošina viedākus, ātrākus, jaudīgākus un pieejamākus elektroniskos produktus. Kopš 1970. gada asociācija ir izveidojusi kontakttīklu, kas ir palīdzējis tās biedriem attīstīties, radīt jaunus tirgus un kopīgi risināt nozares problēmas.

28. augusta pēcpusdienā "SEMI Europe" delegācija viesojās Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā (LU CFI), kur vizītes sākumā Organisko materiālu laboratorijas vadītājs Aivars Vembris iepazīstināja viesus ar polimēru fotonikas platformu un tās perspektīvām. Pēc tam delegāciju uzrunāja LIAA direktors Raivis Bremšmits, bet LIAA vadošā eksperte RIS3 specializācijas joma "Fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženierzinātņu sistēmas" Svetlana Lampiga pastāstīja par fotonikas un elektronikas nozaru vēsturisko attīstību Latvijā un konkrēti Rīgā. Kā uzskatāmi piemēri tika minēta rūpnīca VEF, kura dibināta 1919. gadā un bija viena no lielākajām Latvijas rūpnīcām, kas ražoja telefoncentrāles, telefona aparātus, radioaparātus, fotoaparātus, dažādas elektroiekārtas, kā arī tajā laikā vismazāko fotokameru Minox. Savukārt Rīgas pusvadītāju rūpnīca "Alfa" bija viens no pirmajiem uzņēmumiem bijušajā Padomju savienībā, kas 20. gadsimta 60-tajos gados sāka ražot integrālās mikroshēmas. Vadošā eksperte uzsvēra, ka arī mūsdienās elektronikas nozare Latvijā nav zaudējusi aktualitāti, uz ko norāda tas, ka Latvijā vairākās augstskolās jaunieši studē elektroniku, robotiku, telekomunikācijas un ar tām saistītās jomas. Viņa īsi iepazīstināja arī ar zinātniskajām institūcijām, kuras nodarbojas ar pētniecību šajos virzienos.  

Pēc LIAA pārstāvju prezentācijas delegācija noskatījās videofilmu par LU CFI laboratoriju tīrtelpām un iesaistījās diskusijā par potenciālajiem LU CFI attīstības virzieniem un potenciālajām sadarbības jomām.

Vizītes noslēgumā Organisko materiālu laboratorijas vadošais pētnieks Arturs Bundulis un Mikro un nanoierīču laboratorijas inženieris Aleksejs Bendins, demonstrējot prototipu, viesus iepazīstināja ar "Optisko gāzu sensoru" (OG Sense), kā arī informēja par tā izmantošanas iespējām un plānotajiem attīstības soļiem.

Informācija par “SEMI Europe”

Dalīties