2023. gada 19. oktobrī kvantu tehnoloģiju eksperti, zinātnieki, IKT nozares pārstāvji un politikas veidotāji, kopumā 11 organizācijas, parakstīja memorandu par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā. Memoranda parakstīšana notiks starptautiskā foruma “5G Techritory” koprades pasākumā “Sagaidot kvantu ēru”, kas tiek organizēts, lai veicinātu diskusiju starp politikas veidotājiem, zinātniekiem un nozares līderiem par kvantu tehnoloģiju ietekmi uz dažādām tautsaimniecības nozarēm, tostarp, par drošības un tehnoloģiskās attīstības izaicinājumiem. Memorandu parakstīja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, VAS Elektroniskie sakari, Latvijas Universitāte, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Rīgas Tehniskā universitāte, SIA LMT, SIA TET, SIA Mikrotīkls, Satiksmes ministrija, Aizsardzības ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Šā gada 18. jūlijā VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC) Zaķusalas televīzijas tornī norisinājās svinīgs pasākums jaunu dalībnieku uzņemšanā LVRTC iniciētajā sadarbības memorandam par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā Latvijā. Jau esošajiem 11 sadarbības partneriem pievienojās arī Ārlietu ministrija (ĀM) un Elektronikas un datorzinātņu institūts (EDI). Pasākumā piedalījās un memorandu parakstīja Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže un EDI direktors Modris Greitāns, savukārt jau esošos sadarbības partnerus pārstāvēja satiksmes ministrs Kaspars Briškens, aizsardzības ministrs Andris Sprūds, LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols  un citi. Mūsu institūtu pārstāvēja direktora vietniece Ausma Grīnfelde.

Pēc memoranda parakstīšanas notika arī diskusija par kvantu tehnoloģiju attīstību un problemātiku to ieviešanā ikdienas dzīvē “Kvantu tehnoloģijas Latvijā – iespējas, drošība, izaicinājumi”, kurā piedalījās vadošie nozares eksperti.

Vairāk informācijas

Pasākuma ieraksts

Dalīties