Latvijas Radio Naba 11. februāra raidījumā “Zinātnes vārdā” raidījuma vadītaja Ieva Siliņa uz sarunu bija aicinājusi mūsu institūta direktora vietnieku inovācijas jautājumos Andri Anspoku.

Intervijā Andris stāsta par savu ceļu uz zinātni, kas aizsācies bērnībā, par fizikas virziena izvēli un nonākšanu Cietvielu fizikas institūtā jau skolas laikā. Pašlaik viņš strādā rentgenstaru absorbcijas spektroskopijas jomā un pēta vielu struktūru.

Laika gaitā, strādājot uzņēmējdarbībā informācijas tehnoloģiju nozarē, dažādās asociācijās un arī valsts pārvaldē, tika uzkrāta plaša pieredze, kas noderēja, veidojot zinātnes un industrijas sadarbības platformu. Tā tapa Materize - platforma sadarbībai ar industriju, lai veicinātu LU CFI zinātnieku un Latvijas un ārvalstu uzņēmumu savstarpējo sadarbību augsto tehnoloģiju jomā materiālzinātnēs. Materize mērķis ir padarīt zinātnisko ekspertīzi, kompetenci un pieredzi saprotamu, viegli pieejamu un vērtīgu industrijai un uzņēmumiem.

Jau pašlaik institūtam ir sekmīga pieredze sadarbībā ar veiksmīgiem Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumiem “GroGlass”, “Lightguide”, “Ceram Optec”, “Baltic Scientific Instruments” un citiem, kuri pārstāv tādas jomas kā attēlu neatspoguļojoši stikli, optiskās šķiedras, radiācijas detektori, zinātniskās un vakuumpārklājumu iekārtas, šķidro kristālu un 3D ekrāni, mikroelektronika u.c.

Nākamā sarunas tēma ir hakatoni. To pirmsākumi ir meklējami informācijas tehnoloģiju industrijā, taču tagad tie ir transformējušies dažādos veidos un formātos. Cietvielu fizikas institūta organizētajos "Deep Science hackathon" piedalās ļoti dažādi dalībnieki: studenti, interesenti, veiksmīgi zinātnieki, biznesa pārstāvji, cilvēki ar idejām no uzņēmumiem un jaunuzņēmumiem. 48 stundu laikā tiek attīstītas un prezentētas idejas, kurām parastos apstākļos vajadzētu pat mēnešus.

Tiek organizēti arī studentu hakatoni, kuru mērķis ir piesaistīt jauniešus STEM nozarēm un parādīt, cik tas ir interesanti, kādas iespējas paver šīs nozares, kā arī, cik daudz tajās iespējams sasniegt un paveikt. Labs piemērs jauniešu intereses veicināšanai ir Saules kauss, kuru CFI organizē jau kopš 2008. gada. Tā mērķis ir iesaistīt skolēnus mašīnu modelīšu izgudrošanā un izgatavošanā, kuriem ir pēc iespējas īsākā laikā jānobrauc nospraustā distance, izmantojot tikai konkrētajā brīdī pieejamo Saules enerģiju.

“Mums ir jāveido inovācijas un sadarbību veicinoša ekosistēma, kura spēj risināt dažādas pastāvošās problēmas. Šādā ekosistēmā uzņēmumi satiekas savā starpā, sadarbojas ar pētniecības institūcijām, un šajā procesā iesaistās arī valsts institūcijas un arī sabiedrība. Latvijā ir izcila zinātne un izcili augsto tehnoloģiju uzņēmumi, tikai jāiemācās strādāt kopā un šī ziņa jāprot nodot sabiedrībai un it īpaši jauniešiem”, tā uzskata Andris Anspoks.

Un vēl Andris atgādina, ka zinātnieks nav tikai profesija, bet tas ir aicinājums. Un zinātnieks noteikti arī ir cilvēks, kurš ceļo, dzied, dejo, brauc ar laivām un piedalās dažādos interesantos pasākumos. Andris pats mīl pastaigas kalnos, kalnu ainavu vērošanu un lasīšanu, tostarp arī zinātnisko fantastiku.

Pilns intervijas ieraksts: https://naba.lsm.lv/lv/raksts/zinatnes-varda/inovacijas-augstas-tehnologijas-latvijas-uznemumos-un-dzila-zina.a140133/

Dalīties