Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes (LU) fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

SIA “Mikrotīkls” ir LU fonda platīna mecenāts un sadarbojas ar fondu jau kopš 2011. gada. Uzņēmums izstrādā MikroTik RouterOS programmatūru un ražo RouterBoard iekārtas ar mērķi nodrošināt plašam lietotāju lokam pieejamus, jaudīgus un ērti lietojamus datortīklu pārvaldes rīkus. SIA “Mikrotīkls” ir sniedzis ievērojamu atbalstu studentu stipendijām, kā arī finansējis nozīmīgus pētniecības projektus un pētnieku darbu, tai skaitā iekārtu iegādi. Līdz šim ir atbalstīti vairāk nekā 100 pētniecības projekti.

2023. gada nogalē LU dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomas fakultāšu, institūtu, aģentūru un citu struktūrvienību darbinieki bija aicināti pieteikties SIA “Mikrotīkls” konkursā, kurā varēja iegūt finansējumu dažādiem projektiem. Kopumā tika iesniegti 31 projektu pieteikumi, bet konkursā uzvarēja 16 projekti. Starp tiem bija arī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) projekts “Paplašinātas iespējas materiālu optisko īpašību raksturošanā: Lexsygresearch TL/OSL reader iekārtas uzlabošana”. LU CFI ir starptautiski atzīts materiālzinātņu un starpdisciplināru pētījumu līderis Baltijas jūras reģionā, kurā strādā ap 100 augsti kvalificētu zinātņu doktoru, veicot starptautiski konkurētspējīgus pētījumus, izglītojot studentus un piedāvājot inovatīvus pētnieciskos risinājumus rūpnieciskajām vajadzībām.

Pateicoties SIA «Mikrotīkls» ziedojumam, tika veikta LU CFI Lexsygresearch TL/OSL reader iekārtas uzlabošana, uzstādot tajā Peltjē dzesēšanas elementu. Lexsygresearch TL/OSL reader iekārtas pamatfunkcija ir cietvielu defektu analīze, izmantojot dažādas fizikālas parādības: termostimulēto luminescenci (TSL), optiski stimulēto luminescenci (OSL), katodluminescenci (CL) un rentgenluminescenci (XRL). Iekārtā iespējams apstarot paraugu ar rentgenstarojumu, beta starojumu un ultravioleto starojumu.

Uzstādītais Peltjē dzesēšanas elements nodrošina papildu iespēju veikt termostimulētās luminescences mērījumus temperatūru diapazonā no -40 ºC līdz istabas temperatūrai, kas ievērojami paplašina pētāmo materiālu un problēmjautājumu klāstu. Šādus augstas precizitātes mērījumus pašreiz var veikt tikai dažās vietās pasaulē, starp kurām tagad ir arī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts.

Dalīties