Darba uzdevumi Rezultāti
1 Latvijas zinātnieku līdzdalība ERA-Net Plus projekta MATERA+ ietvaros atbalstītā pētniecības projekta "Nanostructured CdTe Solar Cells" īstenošanā.

Noskaidrots, ka lietojot CdTe saules elementam par pamata materiālu Na stiklu, turpmākajā tehnoloģiskajā procesā Na difundē cauri plānajām kartiņām un būtiski pasliktina saules elementa efektivitāti. Labākais risinājums – par pamata materiālulietot borsilikāta stiklu.

Par labāko priekšējo, caurspīdīgo elektrodu pēdējā laikā atrasts ar alumīniju leģēts cinka oksīds (AZO).

Noskaidrots, ka CdTe saules elementa logam piemērotākais materiāls ir CdS. Lai tā biezums nesamazinātu saules elementa efektivitāti, biezumu izdevies samazināt līdz 80 nm.

Tika parādīta iespēja samazināt CdS kristāla raupjumu ar Nd:YAG lāzeru ar intensitāti 2 MW/cm2 un izaudzēt konusveida nanostruktūras.

Apstarojot ZnO kristālu ar stipri absorbējamu lāzera starojumu ar intensitāti 15-20 MW/cm2, kristāla struktūras uzlabošanās bija ievērojamāka nekā atdedzinot kristālus krāsnī.

Tika konstatēts, ka pēc ZnO pārklājuma apstrādes ar lāzera starojumu ar intensitāti lielāku par Imax = 15 MW/cm2, ZnO pārklājuma adhēzija samazinās.

Tika paradita iespēja veidot nanostruktūras uz CdTe virsmas ar Nd:YAG lāzeru. Apstarojot ar intensitāti 6-8 MW/cm2 uz CdTe virsmas veidojas nanokonusi ar izmēru no 20 nm līdz 50 nm, apstarojot ar intensitāti 10MW/cm2 -veidojas nanokonusi ar izmēru no 10 nm līdz 30 nm.

Tika parādīta iespēja pielietot tumsas strāvas dzišnas kinētiku, lai raksturotu elektrisko kontaktu kvalitāti.